Històriques de grups

Històriques grups

Presentació Invariants pedagògiques

Mida de lletra:

Aquest grup de treball pretén reflexionar sobre la pràctica pedagògica més habitual i pensar quines de les coses que fèiem quan estàvem en actiu no s’haurien de perdre (segurament adaptar).

Llegeix més...

Per on passa la Ciència? Hi ha novetats que seran determinants per la Humanitat? Què podem aprendre?

Mida de lletra:

ATENCIÓ!!!

PROPERA ACTIVITAT del Grup de Debats.

Canviarem radicalment de temàtica. Fins ara hem tractat l’àmbit de les humanitats, literatura, història i pensament.

Vam començar amb quatre sessions de poesia. Actualment estem acabant ja el seminari sobre Ramon Llull, (al Web trobareu informació de les sessions:

Context històric. Pensament filosòfic. Obra literària

De manera que seguim,  però ens passem al camp de la ciència.  Després de llegir en el grup de debat el llibre “Esmorzars amb partícules” i haver fet la visita al Sincrotró Alba, veiem necessari que alguna persona experta en ciència, tal com ho és,  la Sra, Sonia Fernández-Vidal autora del llibre citat, vingui a fer-nos un petit tast és a dir:

PER ON PASSA LA CIÈNCIA? HI HA NOVETATS QUE SERAN DETERMINANTS PER LA HUMANITAT? QUÈ PODEM APRENDRE?.

Són temes força àrids que de la mà d’una científica del camp de la física i gran difusora, ens en pot fer gaudir.

Això serà :El proper dimarts 7 de febrer. A les 10 h.

Al CRP Ciutat Vella. Placeta del Pi,2

Si teniu curiositat i us plau llegir el llibre, us el recomanem.

“Esmorzars amb partícules” la ciència com mai no s’ha explicat. Sonia Fernández –Vidal.Ed.ROSA DELS VENTS.

Aquesta activitat és oberta a tohom i no cal fer inscripció.

Grup de Debats

Activitat oberta, no cal inscripció.

US HI ESPEREM. MOLT SEGUR QUE EN GAUDIREM.

Antecedents ideològics del pensament de Ramon Llull

Mida de lletra:

Aquest dilluns, 12 de desembre, el professor de filosofia, senyor Salvador Codiana, ens va fer una fantàstica exposició sobre Ramon Llull i els antecedents ideològics del seu pensament. Aquest recorregut va començar amb Plató i va anar seguint amb Aristòtil, Agustí d'Hipona i Joan Escot, com uns dels més influents. També va fer referència sobre com el pensament musulmà, sufisme, el judaisme i la càbala, són presents en el seu pensament.

 

Vam acabar amb ganes de sentir la segona xerrada que ens farà el proper 9 de Gener, i a la que estem tots convidats.

 

Seminari Ramon Llull. Els templers, Ramon Llull i la croada

Mida de lletra:

El passat dilluns 14 de novembre vam iniciar el Seminari Ramon Llull amb la conferència “Els templers, Ramon Llull i la croada a càrrec de Joan Fuguet, Dr. en Història de l’Art i Carmen Plaza,  Dra. En Filologia catalana.

Més d’una vintena de persones vam assistir a la xerrada,  establint-se un petit col·loqui  a l’acabar aquesta. L’opinió dels assistents va ser positiva i vàrem quedar emplaçats per al proper dilluns 12 de desembre en la segona conferència del Seminari “Antecedents ideològics del pensament de Ramon Llull” a càrrec del professor jubilat de Filosofia Salvador Codina.

Us oferim un petit resum del contingut de la conferència.

Els ponents explicaren l’origen de les Ordres militars, en concret de l’Ordre del Temple, la seva organització, participació en la reconquesta de Terra Santa, difusió per Occident i arribada a Catalunya cap a 1.130. La seva col·laboració amb els reis en la reconquesta del territori tingué com a resultat l’enriquiment de l’Ordre amb la donació de terres que els permeteren acumular un gran patrimoni, testimoni del qual són els nombrosos castells edificats al territori.

D’altra banda, els territoris ocupats pels croats a Terra Santa van ser difícils de mantenir, i finalment cap a finals del segle XIII, l’Ordre del Temple s’establí a Xipre on Ramon Llull entra en contacte amb Jacques de Molay, Mestre general de l’Ordre. En aquest moment i amb l’esperança de reconquerir Terra Santa s’escriuen diferents “tractats de recuperació” i entre ells el “Liber de passagio” de Ramon Llull (1292). Per a Ramon Llull la croada material estava al servei de la criada espiritual, és a dir, la conversió dels infidels.

En el “Liber de Fine” (1305) que Llull dedica al rei Jaume II –hi ha una coincidència d’interessos entre Templers i Jaume II per conquerir el Mediterrani-, planteja la seva estratègia per reconquerir Terra Santa i defensa la unió de tots els Ordres internacionals  -Temple, Hospital, Teutònics- amb els nacionals  -Calatrava, Sant Jaume-.

La pèrdua dels territoris conquerits a Terra Santa, creà a Occident un corrent de crítiques  contra els ordes militars. A començament del s XIV Els templers de França són detinguts pel rei Felip IV i com a mesura preventiva, el Papa ordenà la detenció dels templers i posà els seus béns sota la custòdia de l’Església. Al 1312 el Papa suprimí l’Ordre. Tot i que Llull no s’havia posicionat críticament respecte als templers, en l’obra “Liber de locutione angelorum” (1312) s’alegra de la supressió del Temple perquè creu que al passar els seus béns a l’Ordre de l’Hospital, s’aconseguia el que ell havia proposat en benefici de l’èxit de les croades. 

Subcategories